5. marraskuuta 2013

Euroopan Nuorten parlamentti

Koulullemme tuli torstaina 19.9. Tampereen Sammon keskuslukiosta kaksi esittelijää aiheenaan Euroopan Nuorisoparlamentti eli EYP. Esittelijöinä toimivat Hanna Peurala sekä Alma Vänttinen, jotka itse ovat mukana EYP-toiminnassa. Koulumme tutorit pääsivät haastattelemaan tyttöjä heidän kokemuksistaan.


Mikä on EYP?
Hanna: Siinä pyritään löytämään ideoita yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen ja opetellaan toimintatapoja joita käytetään yleisesti esim. EU-parlamentin istunnoissa (mm.puheiden pitäminen, komiteatyöskentely, avoin väittely) sekä tutustutaan uusiin ihmisiin. Istunnot käydään yleensä aina englanniksi.

Kuinka kauan olette olleet mukana EYP-toiminnassa?
Hanna: Vuoden.
Alma: Olen ollut myös vuoden.

Mikä sai teidät hakemaan mukaan EYP-toimintaan?
H: Englannin opettaja innosti lähtemään mukaan, sillä hän on itse hyvin kiinnostunut tästä toiminnasta. Mukaan pääseminen motivoi jatkamaan eteenpäin. Lisäksi yhteiskunnalliset asiat ovat aina kiinnostaneet minua.
A: Kun kuulin EYP-toiminnasta, tajusin sen olevan oma juttuni ja se kiinnosti minua heti.

Mikä teitä jännitti/mistä yllätyitte?

H: Ensin jännitin tilanteiden muodollisuutta, mutta aivan turhaan.
A: Yllätyin ettei istuinnoissa ollutkaan yhtään stressaavaa, myös vaatetus jännitti minua niinkin "virallisessa" paikassa.

Mitä tämä kokemus on antanut teille?

H: Kavereita, kielitaitoa, varmuutta omasta puhumisesta, sanavarastoa...
A: Melko samat kuin Hannalla, lisäksi pääsin eroon jännityksestä mikä liittyi englannin puhumiseen.

Mikä on yläikäraja?
H: Tavoite on aloittaa lukioiässä, istunnoissa on myös yliopistoikäisiä. Tapahtumien järjestäjätkin ovat nuoria.

Kenelle voisitte suositella EYP-toimintaa?
H: En voi sanoa että kaikille, se riippuu  vähän ihmisestä ja omasta luonteesta. Mielipiteitä on oltava, ja ne on uskallettava ilmaista.
A: Asia on pakko kiinnostaa edes vähän, että toimintaan kannattaa hakea mukaan. Voin suositella ihmisille, jotka ovat avomielisiä kokeilemaan uusia asioita.